Nieuws

Demko Metaalconstructies begint lasschool in Herwijnen 3 mei 2019

Demko geeft zij-instromers en statushouders de  kans een lasopleiding te volgen

Demko Metaalconstructies en FlexDeployment uit Herwijnen zijn samen met sociale werkvoorziening AVRES en Solution to Connect (S2C) de uitdaging aangegaan om lassers op te leiden en hebben daarvoor een lasschool opgericht. De metaalbranche heeft behoefte aan personeel, het wordt steeds moeilijker om gemotiveerde mensen met een (basis)opleiding en enige ervaring te vinden. Dirk-Jan Schriek en Marcel de Joode van Demko en FlexDeployment hebben regelmatig contact met AVRES over mensen met  een afstand tot de arbeidsmarkt. Tijdens deze gesprekken is het idee ontstaan een lasschool op te richten voor deze groepen; een uniek project in de metaalbranche in Nederland.

De statushouders, afkomstig uit Syrië en Afrika, krijgen eerst een aantal weken les in de Nederlandse taal op het gebied  van branchespecifieke woorden, begrippen, gereedschappen, veiligheid, etc. Ook  omgangsvormen op het werk en gedragsregels komen aan de orde. Na deze weken volgt de lasopleiding van 5 weken; aan het eind van die periode doen de cursisten mee aan het landelijke lasexamen NIL niveau 1 en krijgen ze nog een aantal lessen in het voeren van sollicitatiegesprekken etc. Al deze onderdelen van de opleiding vinden plaats bij Demko in Herwijnen. Naast deze statushouders nemen ook zij-instromers, die een opfriscursus nodig hebben of om willen scholen, deel aan de lasopleiding.

Het is de bedoeling dat de kandidaten na het behalen van het lasdiploma uitstromen naar de metaalbedrijven en daar verder opgeleid worden.

Inmiddels hebben metaalbedrijven interesse getoond in de opleiding; zowel in het aanbieden van mensen die al bij hen werken en een extra zetje nodig hebben, als voor de kandidaten die uitstromen. Ook collega-bedrijven van AVRES die werkzaam zijn in andere regio’s hebben zich aangemeld.

Vanwege de brede interesse is  de verwachting dat het niet bij deze ene cursus zal blijven. De intentie is om gedurende een aantal jaren meerdere cursussen per jaar te geven. Zo krijgen  mensen uit de doelgroep kansen  op de arbeidsmarkt en wordt  voorzien in de behoefte van bedrijven.

Bij interesse of voor meer informatie kunnen instellingen en kandidaten contact opnemen met  Demko via email (info@demko.nl) of telefonisch: 0418 – 573400.